ArteBianca
Arte Bianca to miejsce w którym pasja łączy się z wieloletnim doświadczeniem. Moją misją jest organizacja i wdrażanie profesjonalnych kursów, które pozwolą Ci tworzyć produkt idealny.
CORSO DI FORMAZIONE PROFESSIONALE BASE PER PIZZAIOLO
Profesjonalny kurs podstawowy pizzaiolo jest skierowany dla każdego kto chce nauczyć się przygotowywać prawdziwą włoską pizzę. Podczas kursu każdy uczestnik od podstaw pozna teoretyczne i praktyczne tajniki przygotowania pizzy, rekomendowane przez włoskich pizzaiolo.
Czas trwania
30 h praktyka + 6 h teoria
(poniedziałek – czwartek)
Godziny szkolenia
9:00 – 18:00
Liczba uczestników
3-5
Teoria
- zboża używane przy produkcji pizzy
- mąka: produkcja, typy mąk, właściwości organoleptyczne, informacje dotyczące przechowywania i zabezpieczania. Jakość mąki: białka, enzymy, siatka glutenowa, wskaźnik W, stosunek P/L, wybór mąki w zależności od przeznaczenia
- sól: charakterystyka, wpływ na ciasto, rodzaje soli
- drożdże: funkcje, rola w produkcji ciasta, rodzaje drożdży, obliczanie idealnej ilości w zależności od rodzaju
- woda: wymagania chemiczne i bakteriologiczne, właściwości organoleptyczne. Wpływ wody na jakość ciasta
- tłuszcze: funkcje, charakterystyka i rola w cieście
- dojrzewanie ciasta: wskazówki dotyczące przygotowania ciasta oraz przechowywania
- wypiekanie ciasta: techniki pieczenia, wpływ temperatury, procesy zachodzące podczas wypiekania
- omówienie składników/dodatków na pizzę: pomidory, mozzarella fior di latte, oliwa evo itd.
- omówienie wyposażenia: piec opalany drewnem, piec elektryczny, piec gazowy, miejsce przygotowania ciasta, maszyna do cięcia mozzarelli, maszyna do formowania ciasta, inne narzędzia
Praktyka
Odbywa się w profesjonalnie wyposażonym laboratorium, z dostępem do wszystkich narzędzi niezbędnych do przygotowania pizzy:
- przygotowanie ciasta: Pizza Classica, Pizza Napoletana
- cięcie i formowanie kulek, rozkręcanie pizzy (różne metody)
- zarządzanie ciastem w zmiennych warunkach
- organizacja pracy przy piecu: obsługa pieca elektrycznego, opalanego drewnem, testy i nauka wypiekania
- analiza i wypiek pizzy w różnych temperaturach
Pozostałe kursy
CORSO DI FORMAZIONE PROFESSIONALE AVANZATO PER PIZZAIOLO
Profesjonalny kurs dla zaawansowanych Pizzaiolo
CORSO PROFESSIONALE ONE-TO-ONE
Profesjonalny kurs jeden na jeden
CORSO PIZZA NAPOLETANA
KURS PIZZA NAPOLETANA
CORSO PROFESSIONALE PIZZA IN PALA ALLA ROMANA
KURS PIZZA ALLA PALA ROMANA
Kontakt
Zapraszam Cię do kontaktu, odkryjemy razem to, co warte jest odkrycia.