ArteBianca

Arte Bianca to miejsce w którym pasja łączy się z wieloletnim doświadczeniem. Moją misją jest organizacja i wdrażanie profesjonalnych kursów, które pozwolą Ci tworzyć produkt idealny.

CORSO DI FORMAZIONE PROFESSIONALE BASE PER PIZZAIOLO

Profesjonalny kurs podstawowy pizzaiolo jest skierowany dla każdego kto chce nauczyć się przygotowywać prawdziwą włoską pizzę. Podczas kursu każdy uczestnik od podstaw pozna teoretyczne i praktyczne tajniki przygotowania pizzy, rekomendowane przez włoskich pizzaiolo.

Czas trwania

30 h praktyka + 6 h teoria
(poniedziałek – czwartek)

Godziny szkolenia

9:00 – 18:00

Liczba uczestników

3-5

Teoria

  • zboża używane przy produkcji pizzy
  • mąka: produkcja, typy mąk, właściwości organoleptyczne, informacje dotyczące przechowywania i zabezpieczania. Jakość mąki: białka, enzymy, siatka glutenowa, wskaźnik W, stosunek P/L, wybór mąki w zależności od przeznaczenia
  • sól: charakterystyka, wpływ na ciasto, rodzaje soli
  • drożdże: funkcje, rola w produkcji ciasta, rodzaje drożdży, obliczanie idealnej ilości w zależności od rodzaju
  • woda: wymagania chemiczne i bakteriologiczne, właściwości organoleptyczne. Wpływ wody na jakość ciasta
  • tłuszcze: funkcje, charakterystyka i rola w cieście
  • dojrzewanie ciasta: wskazówki dotyczące przygotowania ciasta oraz przechowywania
  • wypiekanie ciasta: techniki pieczenia, wpływ temperatury, procesy zachodzące podczas wypiekania
  • omówienie składników/dodatków na pizzę: pomidory, mozzarella fior di latte, oliwa evo itd.
  • omówienie wyposażenia: piec opalany drewnem, piec elektryczny, piec gazowy, miejsce przygotowania ciasta, maszyna do cięcia mozzarelli, maszyna do formowania ciasta, inne narzędzia

Praktyka

Odbywa się w profesjonalnie wyposażonym laboratorium, z dostępem do wszystkich narzędzi niezbędnych do przygotowania pizzy:

  • przygotowanie ciasta: Pizza Classica, Pizza Napoletana
  • cięcie i formowanie kulek, rozkręcanie pizzy (różne metody)
  • zarządzanie ciastem w zmiennych warunkach
  • organizacja pracy przy piecu: obsługa pieca elektrycznego, opalanego drewnem, testy i nauka wypiekania
  • analiza i wypiek pizzy w różnych temperaturach

Pozostałe kursy

CORSO DI FORMAZIONE PROFESSIONALE AVANZATO PER PIZZAIOLO

Profesjonalny kurs dla zaawansowanych Pizzaiolo

CORSO PROFESSIONALE ONE-TO-ONE

Profesjonalny kurs jeden na jeden

Kontakt

Zapraszam Cię do kontaktu, odkryjemy razem to, co warte jest odkrycia.