ArteBianca
Arte Bianca to miejsce w którym pasja łączy się z wieloletnim doświadczeniem. Moją misją jest organizacja i wdrażanie profesjonalnych kursów, które pozwolą Ci tworzyć produkt idealny.
CORSO PIZZA NAPOLETANA
Kurs polecany jest profesjonalistom, którzy znają podstawy i posiadają wiedzę na temat ciast bezpośrednich. Rekomendowany jest również dla osób, chcących pogłębić wiedzę i wprowadzić do produkcji nowe produkty lub ulepszyć te obecne.
Czas trwania
2 dni/18 godzin
Godziny szkolenia
9:00 – 17:00
Liczba uczestników
3-5
Plan szkoleniowy
- Historia pizzy neapolitańskiej. Omówienie cech charakterystycznych produktu.
- Szczegółowe omówienie surowców niezbędnych do przygotowania ciasta na pizzę neapolitańską.
- Wybór odpowiedniej mąki.
- Omówienie procesu fermentacji, dojrzewania.
- Omówienie prefermentu ‘BIGA’.
- Charakterystyka i jej funkcje.
- Charakterystyka ciast wysoko uwodnionych.
- Omówienie wyposażenia. Praca na urządzeniach zatwierdzonych przez AVPN.
- Omówienie składników/dodatków na pizzę: pomidory San Marzano, mozzarella fior di latte/ di bufala, oliwa evo itp.
- Przygotowanie ciast: Napoletana Classica oraz Napoletana Contemporanea. (metodą bezpośrednią i pośrednią).
- Zarządzanie ciastem w zmiennych warunkach.
- Praca z ciastem (cięcie, formowanie, rozprowadzanie na łopacie).
- Wypiekanie ciasta: techniki pieczenia, procesy zachodzące podczas wypiekania, wpływ temperatury na produkt finalny.
- Wypiekanie pizzy przy użyciu pieca elektrycznego oraz opalanego drewnem. Analiza.
- Omówienie właściwości technicznych i wizualnych ciasta.
- Wykorzystanie ciasta do stworzenia produktów alternatywnych.
- Topping w wydaniu klasycznym i nowoczesnym.
Pozostałe kursy
CORSO DI FORMAZIONE PROFESSIONALE BASE PER PIZZAIOLO
Profesjonalny kurs podstawowy Pizzaiolo
CORSO DI FORMAZIONE PROFESSIONALE AVANZATO PER PIZZAIOLO
Profesjonalny kurs dla zaawansowanych Pizzaiolo
CORSO PROFESSIONALE ONE-TO-ONE
Profesjonalny kurs jeden na jeden
CORSO PROFESSIONALE PIZZA IN PALA ALLA ROMANA
KURS PIZZA ALLA PALA ROMANA
Kontakt
Zapraszam Cię do kontaktu, odkryjemy razem to, co warte jest odkrycia.